Fevia Vlaanderen organiseerde dit jaar samen met sectorfonds Alimento en Vinto voor het eerst de Food At Work Techno Awards: een wedstrijd om technisch geschoolde leerlingen warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie. De eerste prijs ging naar een mobiele deegdoseringsmachine die de productie van wafels 30% sneller laat lopen. Tijdens een bezoek aan Greenyard Frozen sprak minister Hilde Crevits haar steun uit voor duaal leren als manier studenten praktijkervaring bij voedingsbedrijven te laten opdoen.
Door de toenemende automatisering zoeken voedingsbedrijven dagelijks naar technisch geschoolde medewerkers, zoals technisch operatoren, electromechaniekers of storingstechniekers. Om leerlingen uit het technisch onderwijs of beroepsonderwijs kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die de voedingssector hen biedt organiseert Fevia sinds dit jaar ook de Food At Work Techno Awards. Met deze wedstrijden daagt de sector studenten uit om een technische oplossing bij en voor een voedingsbedrijf uit te werken. 5 teams gingen de uitdaging aan.
De eerste editie werd gewonnen door een team van de Vrije Technische Scholen te Sint-Niklaas die voor Lily’s Cakes een mobiele deegdoseringsmachine ontwikkelden die de productie van wafels 30% sneller laat lopen. De tweede prijs ging naar een team van het Emmaüsinstituut uit Aalter die een automatische vernevelingsinstallatie ontwierpen voor FrieslandCampina.
Op maandag 7 mei ging Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits in gesprek met deelnemers aan de Techno Awards tijdens een rondetafelgesprek bij Greenyard Frozen. Daaruit bleek alvast dat de wedstrijden het onderwijs en de voedingsbedrijven dichter bij elkaar brengen. Zowel minister Crevits als Fevia Vlaanderen gaven bovendien aan volop te willen inzetten op duaal leren om studenten praktijkervaring te laten opdoen.