Deze week in de media

11.12.2018

Wekelijks vatten we voor u samen hoe de stem van de Belgische voedingsindustrie in de media aan bod kwam. Ontdek hieronder de meest markante quotes.

Taksen, heffingen en accijnzen in België

Het artikel van Le Soir vergelijkt de aankoopprijs van een blikje frisdrank in België en haar buurlanden. In België betaalt de consument het meest voor een blikje frisdrank. Dit is onder andere te wijten aan de opeenstapeling van allerhande taksen, heffingen en accijnzen in België, zoals een verpakkingsheffing en de zogenaamde gezondheidstaks.

Le Soir | Le Belge paie son Coca plus cher que ses voisins | 8 december

Brexit

Van zodra het Brexitakkoord van kracht gaat moet het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) op zoek naar extra dierenartsen om dieren en dierlijke producten te controleren. Fevia pleit ervoor het FAVV meer mensen en middelen te geven om  Belgische voedingsbedrijven te ondersteunen doorheen het proces.

De Tijd | Brexit leidt tot stormloop op dierenartsen | 11 december

Bart Buysse in De Markt van VRT

De voedingssector is de grootste industriële sector van België. De sector floreert, maar dat is enkel te danken aan de uitvoer. Want op de binnenlandse markt loopt de omzet terug. Dat komt onder meer door het grensshoppen, aangewakkerd door prijsverschillen met onze buurlanden. Tot slot kampt de voedingssector met een andere grote uitdaging:  maar liefst 1500 openstaande vacatures raken erg moeilijk ingevuld. Bart Buysse, de nieuwe CEO van Fevia, geeft in het VRT-programma De Markt tekst en uitleg bij de uitdagingen waar de meer dan 4.000 Belgische voedingsbedrijven voor staan.

VRT - De markt | De voedingsindustrie | 8 december

Nieuwe voorzitter Jan Vander Stichele lanceert het Fevia memorandum

Tijdens de Fevia Jaarvergadering nam Jan Vander Stichele de fakkel over van Jean Eylenbosch als voorzitter van Fevia. De nieuwe voorzitter lanceerde meteen het memorandum waarin Fevia beleidsmakers 4 recepten voor een welvarende, duurzame en gezonde toekomst voorschotelt. We bieden daarvoor 12 ingrediënten met duidelijke vragen om in de komende legislatuur samen met onze voedingsbedrijven te zoeken naar de oplossingen voor onze voedingsbedrijven, voor de consument en de maatschappij. Ontdek het op www.feviamemorandum.be.

De Tijd | Lotus Bakeries-voorzitter wordt voorman Belgische voeding | 4 december

Knack | Buitenlanders eten meer Belgische voeding dan wijzelf | 4 december

Le Vif | Les produits alimentaires belges ont plus de succès à l'étranger que chez nous | 7 december

La Libre | Fevia est allé chercher son président dans le spéculoos | 5 december

L'Echo | Jan Vander Stichele, nouveau président de la Fevia "Les postes vacants freinent
l'industrie alimentaire" | 5 december

Gondola | Fevia: 4 recepten voor een welvarende toekomst voor de voedingsindustrie | 6 december

Retail Detail | 4 recepten voor groei volgens Jan Vander Stichele, nieuwe voorzitter Fevia | 5 december

Vilt | Jan Vander Stichele nieuwe voorzitter van Fevia | 5 december

*Wegens auteursrechten is het Fevia niet toegestaan om artikels te delen.