De Russische invasie in Oekraïne: gevolgen voor onze voedingsbedrijven

25.02.2022

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne treft vele onschuldige burgers en drijft de internationale spanningen ten top, met enorme humanitaire en economische gevolgen. Onze gedachten gaan uit naar de getroffen bevolking en in het bijzonder naar alle medewerkers van onze bedrijven in de betrokken regio. Maar ook in eigen land zullen onze voedingsbedrijven niet van de gevolgen van de oorlog gespaard blijven aangezien Rusland en Oekraïne belangrijke handelspartners zijn en Rusland voor vele landen een belangrijke gas- en aardolieleverancier is. Fevia volgt de situatie op de voet en informeert haar leden over de contacten die het heeft met de verschillende instanties.  

Wij verzoeken onze leden om alle (beginnende) problemen in verband met deze crisis te melden, zodat wij de nodige stappen kunnen ondernemen naar de bevoegde autoriteiten of andere actoren toe. Jouw input en vragen kan je mailen aan tvdv@fevia.be en cad@fevia.be.

Economische impact op voedingsindustrie onvermijdelijk

Het staat vast dat de energieprijzen, en die van aardgas en aardolie in het bijzonder, sterk zullen stijgen, zoals we de afgelopen uren al hebben gezien. Dit zal belangrijke gevolgen hebben voor de productiekosten van onze voedingsindustrie, die relatief energie-intensief is. De kosten van vervoer, zowel op de weg als over zee, zullen eveneens stijgen, net zoals de kosten van de verpakkingen (plastic en aluminium).

Op dit moment blijkt alvast dat de export van Belgische voeding en dranken gehinderd zal worden, met name door gebrek aan transport en door reisbeperkingen.
Aan importzijde dreigt de bevoorradingsketen verstoord te geraken. Rusland en Oekraïne zijn immers de “graanschuur” van Europa. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor het aanbod en de prijs van de primaire producten die wij uit andere Europese landen laten importeren.

Het is ook moeilijk om in te schatten hoe lang dit conflict zal duren, welke impact het concreet zal hebben, hoe op de economische en andere maatregelen en sancties zal worden gereageerd en hoe de situatie bijgevolg verder zal evolueren.

De bijgevoegde economische nota geeft een meer gedetailleerd overzicht van onze directe handelsrelaties met Rusland en Oekraïne. 

Alle aanvullende informatie is welkom, zeker om onze afhankelijkheid ten opzichte van bepaalde voedingsgrondstoffen of andere producten te verduidelijken.

Wees waakzaam over cyberveiligheid

Rekening houdend met de escalerende geopolitieke spanningen en het feit dat een vroegtijdige alertheid afhankelijk is van de snelheid en de precisie van de meldingen, willen we jouw aandacht vestigen op de mogelijkheid om cyberaanvallen te melden bij CERT.be via deze pagina.

Wij vragen jou om waakzaam te zijn en op regelmatige basis de kwetsbaarheden die zich kunnen voordoen in jullie netwerken en informatiesystemen te analyseren. Denk eraan om de autoriteiten onmiddellijk op de hoogte te brengen van elk gedetecteerd incident of elke vastgestelde anomalie. 

 Dit zijn de aanbevelingen van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) in dit kader:

  • Het is aangeraden om een noodplan (cyber) te ontwikkelen, bij te werken en te testen. Het is belangrijk dat elke werknemer weet welke taak hij/zij heeft in geval van een cyberaanval. Meer info vind je hier.
  • Houd een lijst bij van jouw noodcontacten en houd die ook op papier bij de hand. 
  • Laat jou indien nodig helpen door een gespecialiseerde partner of een extern bedrijf. 
  • Wees zeker dat jullie  systemen up-to-date zijn en jullie back-ups goed beheerd worden.

Voor een volledig overzicht van veiligheidsmaatregelen kan je de cyberhandleiding raadplegen: Cyberguide 

Fevia volgt de situatie op de voet

Fevia is op verschillende niveaus betrokken om de ontwikkeling van de situatie op te volgen en haar leden te waarschuwen voor mogelijke problemen.

In de eerste plaats heeft het Nationaal Crisiscentrum ons laten weten dat het elke ochtend de evolutie van de situatie en de onmiddellijke of verwachte gevolgen ervan voor de essentiële sectoren en dus voor de Belgische agrovoedingsindustrie wilt evalueren. Als eerste onmiddellijke informatie zou het nuttig zijn om de voorraadsituatie van mogelijke “probleemproducten” in kaart te brengen.
Ten tweede staat Fevia in nauw contact met de verschillende ministers en hun kabinetten, zodat zij over alle informatie beschikken die zij nodig hebben om zo nodig adequate politieke maatregelen te nemen.
Op interprofessioneel niveau vond op vandaag, vrijdag 25 februari, een buitengewone vergadering van de Raad van Bestuur en het Strategisch Comité van het VBO plaats, waarbij de diplomatieke adviseur van de Eerste Minister een stand van zaken gaf over de situatie, waaronder ook de mogelijke repercussies voor de Belgische economie.

De Europese sancties zijn bedoeld om bepaalde Russische strategische sectoren en politieke verantwoordelijken te treffen. De maatregelen draaien rond financiën (toegang tot kredieten afsnijden), energie (raffinage), transport (luchtvaart), dual use en exportfinanciering en reisbeperkingen. Momenteel is er (nog) geen sprake van het treffen van bepaalde economische sectoren. De sancties worden vandaag op punt gezet door de Europese Raad Buitenlandse Zaken en in de loop van de dag gecommuniceerd. Parralel gaat een NAVO-top door over de veiligheidssituatie. Voor een volledig overzicht van internationale, Europese en Belgische sancties, lees hier het VBO-artikel.

We houden daarnaast vanzelfsprekend ook nauw contact met de regionale werkgeversorganisaties.

Tot wie kan je je richten met dringende vragen of bezorgdheden? 

Er wordt een ‘single point of contact’ aangesteld bij de federale overheid. Zodra we de contactgegevens ontvangen, zullen wij die communiceren. 

Voor humanitaire vragen kan je je ondertussen wenden tot de ambassades ter plaatse:

  • Oekraïne: klik hier
  • Rusland: klik hier
  • Andere ambassades in de regio: klik hier.

Verder kan je uiteraard bij Fevia terecht met je vragen. We publiceren regelmatig updates om onze leden goed te informeren en zullen de nodige bevragingen doen om een goed zicht te hebben op de (potentiële) impact voor onze sector.