"Danoners" in de schijnwerpers

29.11.2021

De productiesite van Danone in Rotselaar kreeg in 2020 de titel "Factory of the Future", een erkenning voor haar positie als innovatieve en strategische fabriek. De fabriek werkt samen met sterke lokale partners, onderhoudt een goede relatie met haar buren en draagt zorg voor haar medewerkers. De erkenning “Factory of the Future” werd behaald dankzij de dagelijkse inspanningen, de passie en het enthousiasme van de food heroes.

Autonomie en digitalisatie

De teams van de productiesite in Rotselaar, gekend voor de productie van de Actimel-drinkyoghurt, hebben ook autonomie bij de planning van hun werk en zijn uitgerust met de nieuwste digitale tools ter ondersteuning, de uitrol van tablets en cobots maakt hiervan deel uit. Werknemers kunnen, in het kader van specifieke projecten, ook regelmatig andere Danone of partnerbedrijven bezoeken om nieuwe processen te leren kennen.

Ten slotte volgt elke operator een uitgebreid, op maat gemaakt opleidingsprogramma, met aandacht voor doorgroeimogelijkheden. Onder de verschillende werkgroepen is de werkgroep "Digital", die uit 30 vrijwilligers bestaat, een recente nieuwe troef. Deze groep test digitale oplossingen, zorgt voor praktische aanpassingen om efficiëntie te bevorderen en legt ze aan de rest van het team uit via regelmatige trainingssessies.

Betrokkenheid

De werkwijze in deze ‘Fabriek van de Toekomst’ draagt bij tot betrokkenheid van de werknemer bij zijn dagdagelijkse taken. Daarbij komt dat elke werknemer eveneens één Danone-aandeel heeft en dus mede-aandeelhouder is van de onderneming. Door van elke werknemer een aandeelhouder van het bedrijf te maken, krijgen alle werknemers de kans om de toekomst van het bedrijf mee te bepalen. Dit gebeurt door middel van driemaandelijkse en jaarlijkse enquêtes over de praktische werking en de prioriteiten van het bedrijf, alsook hoe de werknemers zich hierbij voelen.

Ondersteuning

Binnen Danone krijgt elke moeder drie extra weken zwangerschapsverlof naast de wettelijke vijftien weken. Bovendien stelt het bedrijf een ruimte voor borstvoeding ter beschikking, zowel op de hoofdzetel als in de fabriek. Om de diversiteit te bevorderen, heeft Danone ook een genderneutraal verlofsysteem geïntroduceerd. Deze projecten maken deel uit van het ouderschapsbeleid.
Om enerzijds het welzijn van zijn medewerkers te vergroten en anderzijds zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft Danone gekozen voor een flexibel mobiliteitsplan. Zo kunnen de medewerkers dag per dag het beste transportmiddel kiezen om naar het werk komen. Deze projecten maken deel uit van het Wise2-beleid en het klimaatbeleid.