Het bekende Actimelflesje, dat in 1994 werd uitgevonden in België, heeft sinds kort een plantaardig broertje. Voor de productie van die nieuwe Actimel Plantaardig investeerde Danone liefst 10 miljoen euro in haar productiesite in Rotselaar. Daarmee is de Belgische vestiging één van de eerste hybridefabrieken van de Danone-groep in Europa en een toonbeeld qua ecologisch verantwoord produceren. Dankzij een innovatief waterzuiveringsstation daalt het waterverbruik van de fabriek in Rotselaar met 500 miljoen liter per jaar.
Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite: “Wij zijn trots dat we integraal deel uitmaken van deze belangrijke innovatie in de geschiedenis van Danone. Sinds het ontstaan van Actimel meer dan 25 jaar geleden, is onze productiesite een essentieel onderdeel van de onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie voor de creatie van yoghurt. En vanaf nu ook voor de productie van plantaardige producten.”
Meer keuze voor de consument
Verandering van spijs doet eten en steeds meer consumenten uiten zich als “flexitariër”: nu eens dierlijke producten, dan weer plantaardige alternatieven. In dat kader pakt zuivelbedrijf Danone voortaan uit met een plantaardige variant van haar welbekende Actimel-drankje.
De plantaardige Actimel wordt gemaakt op basis van amandel en havermout en bevat net als de klassieke versie L.casei-fermenten, calcium en vitamine B6 & D. Er komen twee smaken op de markt: original (natuur) en mango-passievrucht. Door het assortiment plantaardige producten uit te breiden wil Danone vooral meer keuze bieden aan de consument.
Grootste yoghurtproductiesite in Europa
Het nieuwe product wordt gemaakt op de site in Rotselaar, één van Danone’s vlaggenschepen en haar grootste yoghurtproductiesite in Europa. De investering kostte net geen 10 miljoen euro om de fabriek, die in totaal 12 productielijnen heeft, aan te passen. De productiesite in Rotselaar is daarmee één van de eerste hybride fabrieken van de Danone-groep in Europa. De investering in Rotselaar toont dat de fabriek een belangrijke rol speelt in de concrete realisatie van Danone’s “One Planet. One Health”-visie.
Waterverbruik daalt dankzij innovatie
Danone investeerde in Rotselaar niet alleen in innovatieve producten, maar ook in innovatieve technologie om water te besparen. Sinds vorig jaar hergebruikt de fabriek tot 75% van het water dat het verbruikt, dankzij vernieuwende membraantechnologie.
Met deze waterzuivering in twee fasen pompt de site tot 75% minder grondwater op. De fabriek bespaart op daardoor meer dan 500 miljoen liter water per jaar. Dat komt overeen met het waterverbruik van 4.000 families of het equivalent van alle inwoners van het centrum van de gemeente Rotselaar.