Je kent Bister ongetwijfeld van hun mosterd in een glazen, iconische ‘granaatpotje’ met het rode, gele of zwarte deksel op. Sinds kort vervoegt een nieuwe mosterd het rijtje. Met een groene deksel, maar gemaakt met zwart-geel-rode mosterdzaden van eigen bodem. “We willen inzetten op een korte keten en werken daarom samen met 5 boeren uit de omgeving van Ciney voor het telen van biologisch mosterdzaad”, vertelt Plant Manager Jérôme Goffinet.
100% Belgische mosterd
Bister maakt haar mosterd in Ciney, een stad in de provincie Namen en het gouden goedje is stevig geworteld in ons culinaire landschap. De mosterd van Bister wordt voornamelijk gemaakt uit gele, bruine en zwarte mosterdzaden. De mosterdzaden haalt ze voornamelijk uit het buitenland, waaronder Canada, Rusland, Oekraïne en Centraal-Europa.
Nu voegt het bedrijf een extra variant toe aan haar aanbod. “We willen het productieproces dichter naar ons toe trekken met onze eigen, Belgische mosterd. Voor het telen van de mosterdzaden werken we bij Bister samen met 5 Waalse boeren van verschillende boerderijen, die het Farm for Good agro-ecologisch charter hebben ondertekend.”
Farm for Good
Farm for Good is een netwerk van landbouwbedrijven die de agro-ecologische overgang naar de biologische en regeneratieve landbouw maken. Bister maakt op jaarbasis zo’n 21.000 potten biologische en Belgische mosterd. Goed voor zo’n 5% van de totale productie van het bedrijf.
De Belgische mosterdzaden geven een subtiele pittigheid. “Bovendien is het telen van mosterd een ware uitdaging, omdat er in ons land al jaren geen mosterd meer wordt gekweekt. We moeten de knowhow dus weer onder de knie krijgen,” aldus Jérôme.
Autonomie vangt deel wereldwijde schaarste op
Bister beschouwt een lokale bevoorrading als een deel van de oplossing voor een duurzaam voedingssysteem. Want momenteel kennen de mosterdzaden op wereldschaal een ongezien tekort. Voorspellingen wijzen erop dat nog niet alle kosten hun piek hebben bereikt.
Jérôme Goffinet, Plant Manager: “We waren er gelukkig net op tijd bij om voldoende voorraad in te slaan van de buitenlandse mosterdzaden. Ook de stijgende verpakkings- en transportkosten houden aan. Vroeg of laat komen die kosten ook terecht tot bij de consument.”
Ontdek andere mooie voorbeelden van voedingsbedrijven die kiezen voor een lokale bevoorrading