Bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem hebben 16% minder kans op sancties

03.06.2022

In onze reeks “Food & Figures” belichten onze experts één cijfer uit de voedingssector. In deze editie toont Imke Van den Broeck, Food Safety Advisor, hoe bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem beter scoren tijdens FAVV inspecties.

Het Belgisch autocontrolesysteem: een stapje voor op vlak van voedselveiligheid

Autocontrole is één van de pijlers van het Europese voedselveiligheidssysteem. Sinds 2005 is het invoeren en onderhouden van een autocontrolesysteem (ACS) verplicht voor alle Belgische bedrijven actief in de voedselketen. Het einddoel richt zich op het steeds veiliger maken van het voedsel op het bord van de consument.

Om nog beter te scoren met voedselveiligheid, gaan we in België een stapje verder. Bedrijven kunnen – op vrijwillige basis – hun ACS extern laten valideren. Tijdens deze validatie gaat het FAVV of een erkend certificeringsorganisme na of het systeem op een goede manier is toegepast. Ze doen hiervoor beroep op goedgekeurde autocontrolegidsen die een praktische vertaling van de wetgeving per sector voorzien.

Bedrijven met een gevalideerd ACS scoren beter tijdens FAVV inspecties

De cijfers van het FAVV bevestigen dat steeds meer voedingsbedrijven investeren in gevalideerde ACS. De resultaten van het door FAVV uitgevoerde inspectiemissies zijn beduidend gunstiger in bedrijven die beschikken over een gevalideerd ACS. Liefst 83% van de bedrijven met een gevalideerd ACS krijgt geen bemerkingen (waarschuwingen of processen-verbaal) tijdens FAVV controles, dat is 16% meer dan i.g.v. bedrijven niet gevalideerd zijn.

Bedrijven met een gevalideerd ACS ontvingen 16% minder waarschuwingen of processen-verbaal. Bijkomstig wordt de kans op een zware sanctie quasi gehalveerd (7,3% vs 3,2%) door het valideren van het ACS.

Wat zijn de voordelen van een validatie?

Bedrijven die hun autocontrolesysteem laten valideren (mét gunstig gevolg) scoren niet alleen beter tijdens FAVV controles maar genieten daarnaast ook van:

  • een verlaging van de inspectiefrequentie door het FAVV
  • een bonus op de jaarlijkse FAVV-heffing
  • een goede voorbereiding op certificering volgens GFSI-normen (BRC, IFS, FSSC 22000)
  • een besparing van auditkosten (door te combineren met andere certificatie-audits)

Wil je meer weten over gevalideerde autocontrolesystemen?

Meer info over hoe je ACS te laten valideren vind je hier