babynutrition.be: piepjonge federatie groeit snel

04.04.2019

Onze schattige kleintjes vertroetelen, daar zijn we dol op! En als het gaat om hun voeding, zijn we nog waakzamer. Wat dat betreft hebben we goed nieuws: babyvoedingsbedrijven sloegen de handen in elkaar voor de oprichting van babynutrition.be, de Belgische federatie voor baby- en peutervoeding. Maud Sermeus, secretaris-generaal van babynutrition.be sinds oktober 2017, stelt ons deze piepjonge federatie voor. De federatie helpt Belgische ‘baby food’ voorop te laten lopen en de uitdagingen van één van de strengste wettelijk geregelde sectoren aan te pakken.

Dag Maud. Eerst en vooral: proficiat met de geboorte van babynutrition.be! Vertel ons eens wat meer over de piepjonge federatie?

babynutrition.be is geboren op 1 oktober 2017, en onze kleine spruit groeit snel! Aan de 5 stichtende leden (DSM, Hero Benelux, Mead Johnson Nutrition, Nestlé, Nutricia) sloten 2 nieuwe leden, met een productiesite in België (INEX en Belourthe), zich aan.

Onze leden stellen alles in het werk om de beste kwaliteit te blijven bieden voor de groei, gezondheid en ontwikkeling van de zuigelingen en peuters die in België leven. De aanwezigheid van de sector neemt zowel bij de stakeholders als bij de autoriteiten toe.

Waarom is een federatie voor baby- en peutervoeding nodig in België?

babynutrition.be is de stem van de baby- en peutervoedingssector. Het is daarbij belangrijk om één aanspreekpunt te hebben die de dialoog aangaat met verschillende partners.
Onze rol is om onze leden te informeren over het geldende regelgevingskader en lopende ontwikkelingen, alsook kennis uit te wisselen met de betrokken partijen, zoals beleidsmakers.

België telt 120.000 geboortes per jaar. De consumptie van babyvoeding is belangrijk en kende zelfs een stijging van 3%in 2018 met een omzet van bijna 160 miljoen euro.

De babyvoedingssector is  ook één van de strengst wettelijk geregelde sectoren in Europa. De voedingsmiddelen die specifiek geschikt zijn voor zuigelingen en peuters van 0 tot 3 jaar moeten voldoen aan strenge normen inzake veiligheid, nutritionele samenstelling, etikettering en reclame. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld in België en Europa geen reclame maken voor “volledige zuigelingenvoeding”.

Daarnaast moeten zuigelingenproducten rekening houden met een specifieke samenstelling voor eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Van de selectie van grondstoffen, het opstellen van recepten tot het ontwerp van productieprocessen (duur en temperatuur van de thermische behandeling, enz.), wordt alles bedacht om aan deze strengste normen te kunnen voldoen. Gespecialiseerde onderzoekers werken elke dag aan het optimaliseren van de productieprocessen.

Het plezier om te eten en de smaak van voeding zijn zeker belangrijk, maar de kwaliteit en voedselveiligheid hebben voorrang.

Welke babyvoedingsproducten zijn bekend in België?

Ik wil er eerst op wijzen dat babynutrition.be de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en van Belgische kinderverenigingen zoals ONE en Kind en Gezin ondersteunt, die stellen vast dat borstvoeding de beste voedingsbron is en blijft voor een baby.
In België kent vooral de groeimelk voor kinderen van 1 tot 3 jaar, verrijkt met vitamines en mineralen (onder andere ijzer en jodium) en met een geschikt eiwitgehalte, veel succes. De consumptie van groeimelk neemt elk jaar toe en zal naar verwachting de komende jaren nog meer stijgen.

Op de Belgische markt bestaan nog andere producten die specifiek zijn aangepast aan de behoeften van baby’s en peuters. Voor de allerkleinsten is “volledige zuigelingenvoeding” bestemd voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Deze producten zijn een alternatief voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven of beslissen dat niet te doen.

Vervolgens bestaat er voor zuigelingen van 6 tot 12 maanden “opvolgzuigelingenvoeding” die wordt aangeraden wanneer passende aanvullende voeding wordt gegeven. Dit vormt het belangrijkste vloeibare bestanddeel bij een progressieve aanpak naar meer variatie in voeding. Vanaf 4 maanden tot de leeftijd van 3 jaar schakelen kinderen geleidelijk aan over van een op melk gebaseerd dieet naar een dieet dat bestaat uit een grotere variatie aan voedingsmiddelen en dranken. “Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding” hebben een gebalanceerde samenstelling die adequaat bijdraagt aan hun voedingsbehoeften. Bedrijven nemen initiatieven en leveren inspanningen om het gehalte aan bepaalde voedingsstoffen, die met de vinger worden gewezen, te verminderen.  

En voor baby’s en kinderen met allergieën?

Er bestaat ook dieetvoeding voor medisch gebruik, specifiek aangepast aan de voedingsbehoeften van zuigelingen en jonge kinderen die het normale voedingspatroon niet kunnen volgen . Of het nu gaat om allergieën, gezondheidsproblemen of specifieke ziekten. Fenylketonurie bijvoorbeeld vereist een dieet met een geschikte eiwitsamenstelling.

Wat zijn dé trends in de babyvoedingssector?

Ouders koken vandaag vaker voor hun kroost omdat ze natuur- en verse producten willen gebruiken. Ze gebruiken minder bereide producten zoals babyvoeding uit potjes. Anderzijds zetten bedrijven hard in op innovatie binnen bepaalde productassortimenten en zien we nu een grotere vraag voor “desserten” op basis van fruit, vruchtenpuree en yoghurt.

Dankzij innovatie houden bedrijven rekening met gezondheids- en natuurlijke aspecten om tegemoet te komen aan de nieuwe verwachtingen van de consumenten. Op die manier zullen ze, door hun productassortiment uit te breiden, een groter aanbod kunnen aanbieden. We hebben dus een grotere keuze aan babyvoeding met producten die een gebruiksgemak bieden voor ouders met een drukke agenda of die meer keuze aan gerechten en snacks voor hun kindjes wensen.

En wat zijn de uitdagingen voor babynutrition.be?

Het is belangrijk dat ouders kunnen beschikken over producten die zijn afgestemd op de behoeften van hun jonge kinderen en zo bijdragen aan hun optimale groei. Wij onderschrijven dat alle producten voor een gevarieerde babyvoeding gereglementeerd zijn. We volgen dus aandachtig de huidige herziening van de Europese wetgeving inzake babyvoeding op basis van granen en andere babyproducten zoals potjes babyvoeding, vruchtensappen, tussendoortjes of desserten.

Laten we ook even over groeimelk hebben. Deze melk heeft tal van kwaliteitsvolle voedingswaarden voor kinderen tussen 1 en 3 jaar, maar het veroorzaakt echter controverse. Je hebt voor- en tegenstanders die elk met hun argumenten naar buiten komen. Belgische studies tonen echter aan dat een meerderheid van de peuters een ijzer- en jodiumtekort heeft. In deze gevallen kan groeimelk bijdragen tot een optimale voeding als aanvulling op een zo gevarieerd mogelijk voedingspatroon.

En tot slot, Maud, wat spreekt jou het meeste aan in je nieuwe functie?

Met babynutrition.be ontdek ik een nieuwe (Belgische) voedingssector die enorm innoveert. Er bestaan al veel innovatieve producten, recepten, variëteiten en soorten maaltijden die de smaakpapillen van onze allerkleinsten kunnen prikkelen en die het leven van de soms drukbezette ouders een handje kunnen toesteken. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in baby- en peutervoeding dragen bij aan de groei en ontwikkeling van een groot deel van onze toekomstige burgers! 

Tenslotte werkt babynutrition.be dagelijks samen met een Europees netwerk – verenigd binnen de federatie SNE (Specialised Nutrition Europe) – wat ons werk verrijkt dankzij de ervaring van onze Europese collega’s.

Bezoek de website van babynutrition.be