In de reeks "Food & Figures" belicht onze economiste Carole Dembour één cijfer uit de voedingssector. In deze editie gaat ze in op de schenkingen aan de voedselbanken die helaas nog steeds onmisbaar zijn.
Vorig jaar schonken voedselbanken liefst 44 miljoen maaltijden aan de meest kwetsbaren onder ons. Met dank aan een golf van solidariteit en heel wat schenkingen van voedingsbedrijven. En dat was nodig, want de vraag naar voedselhulp is exponentieel toegenomen. Het gemiddelde aantal begunstigden per maand is immers gestegen van iets meer dan 92.000 in 2000 tot 115.000 in 2010 en 175.000 in 2020. Dat is een stijging van meer dan 50% in de afgelopen tien jaar.
Gelukkig hebben de voedselschenkingen de trend gevolgd, hoewel de voedselbanken in 2020 dit aanbod moesten aanvullen door voedsel aan te kopen. Vorig jaar werd bijna 21.000 ton voedsel ingezameld, waarvan bijna 6.000 ton afkomstig was van de voedingsindustrie.