22.05.2023

Webinar module “Beheersing van omgevingspathogenen”: hoe ga ik ermee aan de slag?

Events door Fevia

Fevia en haar sectorfederaties werkten in samenwerking met de Universiteit Gent een nieuw autocontrolegidsdeel uit over de beheersing van omgevingspathogenen binnen een bedrijf. Tijdens een webinar op 22 mei lichten Prof. Liesbeth Jacxsens (UGent) en Koen De Reu (ILVO) je in over de inhoud van deze module en geven ze praktische tips & tricks hoe je ermee aan de slag kan gaan. Schrijf je zeker in!

Wat staat er op het menu?

Het  generieke autocontrolegidsdeel “Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie” werd intussen gepubliceerd op de website van het FAVV en is een aanvullend hoofdstuk op de bestaande autocontrolegidsen. Voedingsbedrijven kunnen hiermee aan de slag om omgevingspathogenen op te sporen en te verwijderen binnen hun productiesite.

In het eerste luik wordt de preventieve aanpak toegelicht : hoe kan ik vermijden dat er omgevingspathogenen gaan woekeren in mijn productieomgeving ? Gevolgd door de toelichting van het opstellen van een risico-gebaseerd staalnameplan: hoe risicovol is mijn sector, mijn activiteit en hoe stel ik een risico-gebaseerd staalnameplan op, waar worden stalen genomen en wat doe ik als ik een persistente pathogeen vind? 
In een tweede luik licht men de praktische ervaringen bij het opstellen en uitvoeren van omgevingsbemonsteringen toe. Deze ervaringen zijn gebaseerd op een Listeria monocytogenes begeleidingstraject in de productieomgeving van een 15-tal levensmiddelenbedrijven.  

Waar en wanneer?

  • Online
  • 22 mei 2023
  • 14u tot 17u

Programma

  • Introductie
    Imke Van den Broeck, Food Policy Advisor Fevia
  • Toelichting module
    Liesbeth Jacxsens (UGent)
  • Listeria monocytogenes omgevingsbemonstering en beheersing in de productie omgeving en apparatuur: goede praktijken en ervaringen
    Koen De Reu (ILVO)
  • Toelichting opleidingsaanbod Alimento
    Ivo Francken (Alimento) 

Praktische informatie

  • Kostprijs webinar:
    • Gratis voor Fevia-leden.
    • Niet leden betalen 75€ Excl. BTW. Bedrijven die vallen onder PC118 - 222 kunnen beroep doen op een tussenkomst van 70€ via Alimento (max. 3 deelnemers per bedrijf). 
    • Labo’s en consultants  betalen 150€ Excl. BTW.
  • De webinar wordt gegeven in het Nederlands, de slides zijn in het Engels en er wordt simultane vertaling in het Frans voorzien.
  •  Inschrijven is verplicht. De link om deel te nemen aan het webinar wordt op een later tijdstip aan de deelnemers bezorgd.

Interesse? Noteer de datum alvast in jouw agenda en schrijf je hieronder in!