De Luikse burgemeester Willy Demeyer bracht onlangs een bezoekje aan de uitgebreide waterzuiveringsinstallatie van de AB InBev brouwerij in Jupille. Hij kon er proeven van het tot drinkwater gezuiverd brouwerijafvalwater, dat AB InBev hergebruikt voor technische toepassingen in de brouwerij. Sinds dit jaar zuiveren de Jupille brouwerij en De Watergroep op die manier zo’n 400.000 m³ water per jaar tot zuiver drinkbaar water, goed voor 160 Olympische zwembaden.
©Belga
Zonder water geen bier
Luiks burgemeester Willy Demeyer werd op de brouwerij rondgeleid door brouwerijdirecteur Steven Van Belleghem en Nikki Janssens, procestechnoloog bij De Watergroep. Steven Van Belleghem, brouwerijdirecteur van de Jupille brouwerij: “Zonder water, geen bier. Samen met de expertise van De Watergroep hebben we in 2019 de stap gezet om water te zuiveren tot drinkbaar niveau, gezien het succes van het systeem in Leuven. We zijn als brouwer schatplichtig aan de natuur. We optimaliseren ons watergebruik en geven eveneens de rest van het gebruikte productiewater gezuiverd terug aan de Maas.”
Vervallen bier zuiveren
Tijdens de sluiting van de horeca werd de natuurlijke waterzuivering eveneens gebruikt om het vervallen bier te zuiveren en zo te lozen in de Maas. “Water is één van de hoofdingrediënten van bier. Door het vervallen bier te zuiveren voldoet dit aan de vereiste watermilieunormen en kunnen we dit teruggeven aan de Maas.” zegt Steven Van Belleghem, directeur van Jupille brouwerij.
Deze initiatieven kaderen in AB InBev’s wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025, waaronder ook het verminderen van de watervoetafdruk van de brouwerijen. Als brouwer is AB InBev afhankelijk van natuurlijke ingrediënten en begrijpt dus als geen ander hoe belangrijk een schoon en gezond milieu en klimaat zijn. Daarom focust het bedrijf op doorgedreven investeringen in duurzaamheid. “Zo kunnen onze bieren ook in de komende 100 jaar mensen blijven samenbrengen”, sluit Steven af.
©Belga
Ontdek hoe andere voedingsbedrijven inzetten op een duurzaam waterbeheer