Op 18 januari 2016 ondertekende Minister Joke Schauvliege, samen met Fost Plus, Comeos en FEVIA Vlaanderen, officieel de overeenkomst voor een integrale aanpak van het zwerfvuilprobleem in Vlaanderen. Deze integrale aanpak wordt gecoördineerd door het Netheidsnetwerk en wordt geïntegreerd in de acties van Indevuilbak.be.
Oorsprong en missie
Indevuilbak is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil. Indevuilbak is een samenwerking van de OVAM, Fost Plus en de lokale overheden. Het Netheidsnetwerk Vlaanderen is ontstaan in de schoot van de stuurgroep zwerfvuil waarin zowel de OVAM, het kabinet van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, de lokale overheden (VVSG) en het bedrijfsleven (vertegenwoordigd door Fost Plus, FEVIA Vlaanderen en Comeos) zetelen. Het netheidsnetwerk streeft naar een optimale aanpak van zwerfvuil en algemene netheid door alle actoren actief te betrekken en te ondersteunen.
Concrete resultaten staan centraal
Wat houdt de overeenkomst nu concreet in? Tegen 2022 moet het zwerfvuil fors verminderen. Daarom wordt er per specifieke indicator een concrete ambitieuze resultaatsverbintenis vastgelegd. Zo moet bijvoorbeeld tegen 2022 de score van de Vlaamse netheidsindex voor de 3 slechtste doelplaatsen, namelijk autostradeparkings, stopplaatsen van het openbaar vervoer en afvalverzamelpunten, met minimaal 10% gestegen zijn ten opzichte van 2014. Om deze score te behalen, moet op deze plaatsen de hoeveelheid zwerfvuil met maar liefst 65% verminderen. Daarnaast wordt gestreefd naar een daling van de totale hoeveelheid zwerfvuil met 20 gewichtsprocent ten opzichte van 2014.
Verwezenlijkingen
De hele zomer lang werden gerichte acties gevoerd om zo veel mogelijk mensen, clubs en verenigingen te motiveren om samen de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Om de schoolgaande jeugd te sensibiliseren werd een ludiek kaftpapier vol blikjes, propjes en bananenschillen ontworpen, als leuke reminder voor leerlingen om afval bij te houden tot aan de vuilnisbak. Gemeenten kunnen coachingtrajecten volgen waarin ze geholpen worden om een effectief en efficiënt zwerfvuilbeleid uit te bouwen. Een dergelijk traject duurt maximaal 2 jaar en Indevuilbak voorziet voor deze coachingtrajecten de nodige financiële middelen om nieuwe projecten, extra inspanningen en een gedeelte van de bijkomende personeelskost te ondersteunen. Tijdens de zomer liepen ook verschillende sensibiliseringscampagnes om zwerfvuil langs de wegen te voorkomen. Grote affiches langs de autosnelwegen en aan de snelwegparkings, bekende Vlamingen op bussen en bushokjes,… moesten de mensen aanzetten tot gedragsverandering.
Om meer te weten te komen: www.indevuilbak.be