- Nieuws
- Wat hield onze leden wakker tijdens de coronacrisis?
Sinds de uitbraak van het coronavirus kreeg Fevia heel veel vragen van bezorgde leden. Het Fevia team stroopte de mouwen op en ging aan het werk om onze ondernemers en hun Food Heroes steeds zo snel mogelijk de meeste actuele informatie te bezorgen. Zij krijgen dagelijkse updates met antwoorden die we bundelden op de website www.fevia.be/coronavirus, die liefst 20 000 keer werd bezocht. Maar wat waren de meeste voorkomende vragen waarvoor we onze leden met raad en daad ondersteunden?
“Hoe houden we onze Food Heroes in veilige omstandigheden aan het werk? “
In deze crisis speelt de voedingsindustrie een essentiële rol in het garanderen van de voedselbevoorrading. Social distancing, een veilige werkomgeving, en aan de slag blijven stonden onmiddellijk voorop. De erkenning van onze sector als essentiële sector is dan ook zeer belangrijk.
Fevia heeft als eerste sector richtlijnen opgemaakt om haar Food Heroes in veilige omstandigheden aan het werk te houden. Na besprekingen met de sectorale gesprekspartners resulteerden deze al snel in een sectorgids die regelmatig geactualiseerd wordt, met een meest recente actualisatie in december 2020.
Meer info over deze vraag? Klik hier
“Verplaatsingen over de grens zijn verboden. Maar hoe blijven mijn grensarbeiders en internationale werkkrachten aan de slag?”
Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werden in verschillende landen niet essentiële verplaatsingen verboden of beperkt en dus ook verplaatsingen en reizen over de grens. Export is enorm belangrijk voor onze sector, maar buitenlandse werkkrachten zijn ook cruciaal. Dagelijks steken duizenden grensarbeiders de grens van Frankrijk, Luxemburg en Nederland over om hier te komen werken.
Daarnaast zijn er tal van internationale techniekers die instaan voor het onderhoud van de productielijnen, bezoeken zaakvoerders buitenlandse sites, zijn er internationale auditeurs, enzovoort.
Fevia stond haar leden bij, kaartte de problematieken en onduidelijkheden aan bij de beleidsmakers, politici op federaal en gewestelijk niveau en bij het crisiscentrum om zo de buitenlandse werkkrachten aan de slag te houden.
Meer info over deze vraag? Klik hier
“Met welke attesten mogen mijn werknemers in de fabriek werken?”
Door het verbod of de beperking van verplaatsingen wordt ook telewerk verplicht voor de functies die zich daartoe lenen. Voor andere functies gelden afwijkingen. Ook op de quarantaineverplichtingen geldt voor kritische functies in essentiële sectoren een afwijking. Zowel voor de afwijking op telewerk als voor de afwijking op quarantaine zijn attesten nodig vanuit het bedrijf.
Meer info over deze vraag? Klik hier
Daarnaast kregen we vaak de vraag wanneer iemand een PLF (Passenger Locator Form) moet invullen. Voor professionele reizen moet het bedrijf sinds 4 januari een Formulier Business Travel Abroad invullen. Het volledige antwoord op de vraag over attesten kan je als Fevia-lid lezen op onze website: klik hier
“Door het stilvallen van de horeca zitten veel van mijn werknemers opnieuw zonder job…”
De coronacrisis raakt onze sector op verschillende manieren. De ene productielijn draait overuren, de andere productielijn ligt stil. Bovendien valt personeel uit door quarantainemaatregelen of ziekte. Al snel werd de tijdelijke werkloosheid overmacht corona ingevoerd met een bijhorende vereenvoudigde procedure. Tijdens de maanden september en oktober konden tijdelijk niet alle bedrijven uit onze sector hier een beroep op doen.
Fevia pleitte ervoor dat tijdelijke werkloosheid overmacht corona opnieuw algemeen zou worden ingevoerd voor onze sector. Het opnieuw sluiten van tal van sectoren sinds eind oktober, zoals horeca en evenementen, zorgde namelijk opnieuw voor een enorme impact op bedrijven uit onze sector, als leverancier van de gesloten sectoren. Begin november voerde de federale regering dit systeem opnieuw voor alle bedrijven in.
Fevia beantwoordde tal van vragen over tijdelijke werkloosheid en voorzag een duidelijke overzichtsnota over de verschillende aspecten van tijdelijke werkloosheid in onze sector.
Meer info over deze vraag? Klik hier
“Een aantal van mijn werknemers vallen tijdelijk uit, waardoor ik dringend extra personeel nodig heb.”
Naast maatregelen voor bedrijven met minder activiteit of productie, nam de regering ook maatregelen om pieken en uitval van personeel op te vangen. Waar bepaalde bedrijven een groot deel van hun bedienden en arbeiders noodgedwongen in tijdelijke werkloosheid moesten zetten, zochten andere bedrijven dringend extra personeel.
Fevia bepleitte dan ook om extra mogelijkheden voor het inzetten van personeel. Met als resultaat: bijkomende vrijwillige overuren, extra inzetten van studenten, bijkomende uren voor seizoensarbeiders en flexibiliteit in het kader van arbeidsduur. Fevia kreeg hier vanzelfsprekend tal van vragen over en leden kregen een overzicht van de bijkomende mogelijkheden.
Meer info over deze vraag? Klik hier
“Eén van mijn werknemers is positief getest op Covid-19 en ik wil weten hoe ik risico’s kan voorkomen”
Om onze bedrijven ook hierin te helpen, stelde Fevia een overzicht op met daarin de belangrijke maatregelen voor het voorkomen van hoog-risicocontacten op het werk en de aangewezen stappen als een werknemer positief test, dit op basis van de draaiboeken van de externe en interne diensten. Bovendien organiseerde Fevia samen met Alimento hierover verschillende HR-clubs waarbij informatie en ervaringsuitwisseling tussen HR-managers centraal staat.
Meer info over deze vraag? Klik hier
“De sociale verkiezingen komen eraan en ik ben bezorgd: hoe ga ik hier veilig mee om?”
Oorspronkelijk waren de sociale verkiezingen gepland in mei 2020. Deze werden vervolgens uitgesteld naar november en vonden effectief plaats. Toch zorgde het uitstel en vooral ook de opflakkering van het virus in het najaar voor tal van vragen hieromtrent.
Fevia organiseerde daarom in samenwerking met Claeys & Engels twee webinars om haar leden optimaal voor te bereiden rond de heropstart van sociale verkiezingen.
Meer info over deze vraag? Klik hier