- Nieuws
- Voeding en Gezondheid: een terugblik en een vooruitblik
Van het Convenant Evenwichtige Voeding en onze standpunten rond voedingswaarde-etikettering en toegevoegde suikers tot onze reactie op het Lancet Report. Hieronder lees je meer over de actualiteit en de belangrijkste thema’s rond voeding en gezondheid.
Groot succes voor infosessie FIC
Fevia organiseerde samen met de Belgische overheden een infosessie over de FIC (Food Information to Consumers) verordening. De infosessie was een groot succes met 235 deelnemers, voordrachten rond onder andere oorsprongsetikettering, grafische afbeeldingen, kruisbesmetting door allergenen, het gebruik van de vermelding “ambachtelijk” alsook gedachtewisseling met de overheid.
Fevia reageert op Lancet Report
Fevia reageerde via een persbericht op de ongenuanceerde manier waarop de rol van de voedingsindustrie aan bod komt in het Lancet rapport “The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change”.
Voedingswaarde-etikettering: één Europees systeem, geharmoniseerd en vrijwillig
In 2019 kondigde minister van Volksgezondheid Maggie de Block de lancering aan van de Nutri-Score in België. Voedingsbedrijven hebben het gemeenschappelijk doel om de consument op een transparante manier te informeren en hen te helpen keuzes maken die passen binnen een evenwichtige levensstijl. Voor Fevia moet een bijkomend voedingswaarde- etiketteringssysteem op Europees niveau geharmoniseerd worden en vrijwillig blijven, wat de Europese regelgeving vandaag al voorziet.
“Zonder toegevoegde suikers”: Fevia herziet haar standpunt
Voor Fevia moet het gebruik van de voedingsclaim “zonder toegevoegde suikers” ook worden toegestaan wanneer zoetstoffen worden toegevoegd. Wij bezorgden ons standpunt aan de bevoegde overheden, met de vraag om de interpretatie ervan op te volgen.
Lees het nieuwsartikel (exclusief voor leden)
Belgian Pledge: van 2.0 naar 3.0
De Belgian Pledge is een zelfregulerend initiatief waarmee leden zich vrijwillig engageren om op een verantwoorde manier reclame te voeren naar kinderen. Fevia, Comeos en UBA herwerken de Belgian Pledge 2.0, die liep tot eind 2019. In het voorjaar van 2020 krijgen de leden de kans om hun lidmaatschap te vernieuwen in een “Belgian Pledge 3.0”.
Lees het nieuwsartikel (exclusief voor leden)
Aangepast voedingsaanbod doet Belg steeds minder calorieën aankopen
Een eerste evaluatie van het Convenant Evenwichtige Voeding toonde vorig jaar al aan dat het aantal aangekochte kilocalorieën in Belgische winkels daalde tussen 2012 en 2016. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat die dalende trend zich verderzet. Fevia verwacht dan ook om tegen eind 2020 de doelstelling te halen.
De voedingstak: hét Belgische voorlichtingsmodel
De voedingstak is hét Belgische voorlichtingsmodel, dat de Hoge Gezondheidsraad in oktober publiceerde. Dit model vertelt ons waar de grootste gezondheidswinsten te rapen vallen. Met die aanbevelingen gaat ook de voedingsindustrie aan de slag in 2020.
Voedingswaarde-etikettering: richting een nieuw standpunt?
De invoering van de Nutri-Score zet zich in veel Europese landen voort: na Duitsland en Spanje neemt nu ook Nederland dit systeem op in haar wetgeving. We bekijken of het opportuun is om ons standpunt te laten evolueren, rekening houdend met de evoluties in onze buurlanden en de maatschappelijke druk.
Meer weten over de dossiers binnen Voeding en Gezondheid?
Klik hier