Van gras tot glas: landbouw en voedingsindustrie slaan de handen in elkaar

05.09.2019

Waar komt melk vandaan? Het lijkt een heel eenvoudige vraag, maar weten we wel nog voldoende welke weg de voeding op onze keukentafel heeft afgelegd? Met die vraag in het achterhoofd slaan Fevia Vlaanderen en de Boerenbond dit jaar de handen in elkaar in het kader van de Dag van de Landbouw. Op zondag 15 september zullen ook zuivelbedrijven Inex en Milcobel hun deuren openen voor het grote publiek.

Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen: “De landbouw en de voedingsindustrie zijn inherent met elkaar verbonden. 60% van de grondstoffen die onze bedrijven gebruiken komen uit eigen land, van onze landbouwers dus. Een sterke agro-voedingsketen heeft voordelen voor iedereen. Kwaliteit, duurzaamheid, innovatie: op al die vlakken werken onze bedrijven nauw samen met onze landbouwers die onder andere groenten, vlees, zuivel en granen leveren.”.

De Vlaamse agro-voedingsketen staat ook in voor heel wat jobs: meer dan 190.000 in totaal, waarvan 64.300 in Vlaamse voedingsbedrijven. “Veel van die jobs hebben we te danken aan de export. Onze Vlaamse voedingsbedrijven exporteren voor maar liefst 22,6 miljard euro naar landen over de hele wereld. Dat zetten we trouwens, samen met de landbouw, in de kijker met ons promotiemerk “Food.be - Small country. Great food.”.

"Maar natuurlijk genieten we ook in eigen land volop van lekkere producten op basis van lokale groenten, vlees, zuivel of granen. Op de Dag van de Landbouw kun je met eigen ogen ontdekken hoe twee van onze bedrijven, Inex en Milcobel, op basis van lokale melk onder andere kazen, yoghurt, groeimelk of chocomelk maken. Je krijgt een blik achter de schermen van hoogtechnologische fabrieken waar een pak talenten met heel natuurlijke en lokale basisproducten werken”, besluit Nadia Lapage.

Meer info over de Dag van de Landbouw vind je op www.dagvandelandbouw.be