Vlaanderen demarreert met voedingsindustrie mee aan kop!

04.04.2019

Met een uniek event riepen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties op 3 april onze politici op om de komende jaren samen te demarreren. Tijdens Vlaanderen Demarreert kropen ondernemers, waaronder verschillende bedrijfsleiders uit de voedingsindustrie, samen met politici op de fiets voor een symbolische race. Ze overhandigden daarbij een lijst met 10 prioriteiten om de komende jaren een versnelling hoger te schakelen voor een ondernemend, innoverend en welvarend Vlaanderen.

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei leggen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties tien gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Die tien prioriteiten vind je hier terug. Het is de allereerste keer dat de Vlaamse werkgevers op deze manier de krachten bundelen. De werkgevers erkennen dat Vlaanderen vandaag goede resultaten kan voorleggen, maar benadrukken dat nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk zijn om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa. Ze vragen onder meer bijkomende investeringen in infrastructuur en innovatie, de invoering van een Vlaamse jobstimulans en het aanboren van meer talent via STEM-onderwijs en duaal leren.

Tandje bijsteken voor investeringen in innovatie en infrastructuur

Concreet zien de 18 werkgeversorganisaties onder meer onderwijs, arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit en innovatie als prioriteiten voor de volgende Vlaamse regering. Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van STEM-diploma’s. De uitbouw van duaal leren moet er tegelijkertijd voor zorgen dat het Vlaams onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Stuk voor stuk komen deze prioriteiten ook nadrukkelijk naar voor in het Memorandum van de voedingsindustrie op www.fevia-memorandum.be

‘Tijd voor actie’

Voorts wijzen de werkgevers ook op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze erkennen daarbij de nood om klimaatuitdagingen aan te pakken en pleiten ervoor om circulair ondernemen verder uit te bouwen.  Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

“De tijd voor halve oplossingen is voorbij”, klinkt het unisono bij de 18 werkgeversorganisaties. “Met één stem vragen de Vlaamse werkgevers vandaag een nieuwe versnelling van de politiek. Het is een oproep om de handen in elkaar te slaan om van Vlaanderen een nog innovatievere en welvarende regio te maken. De recepten zijn in ieder geval gekend. Nu is het tijd voor actie.”

‘Beleid voeren is zoals de Ronde van Vlaanderen rijden’

De werkgevers stelden de tien prioriteiten voor tijdens het evenement Vlaanderen Demarreert in het Brusselse Plein Publiek. Politici, werkgevers en ondernemers kropen er letterlijk samen op de fiets. Ook Fevia Vlaanderen was er prominent aanwezig en nam deel aan een symbolische koppelkoers om samen een versnelling hoger te schakelen.

Luttele dagen voor de Ronde van Vlaanderen werd Brussel voor de gelegenheid ook in het jasje van een voorjaarsklassieker gestoken. De boodschap die onze ondernemers aan politici overbrachten was duidelijk: we staan met dezelfde ambitie aan de start. De voedingsindustrie deed het goed de voorbije jaren en wil verder gaan.