Vier voedingsbedrijven bouwen mee aan lokale productieketens in Wallonië

13.02.2025

Eten we binnenkort nog meer lokale producten op basis van haver, mosterd, zonnebloem en veldbonen? Bionat, Puratos, Meurens Natural en Copains Group zetten hun schouders onder het ABC to Food-project. De komende vier jaar bouwen acht partners lokale productieketens uit in Wallonië. Het project zet in op een duurzamere landbouw, wil landbouwers verzekeren van een eerlijke verloning, en voedingsbedrijven van een stabiele grondstoffenbevoorrading. 

ABC To Food_regeneratieve landbouw

Eind januari schoot het ABC to Food-project uit de startblokken. Het project wordt getrokken door de Waalse competitiviteitspool Wagralim. De ambitie? Binnen vier jaar een tiental voedingsproducten ontwikkelen en op de markt brengen op basis van 100% Belgische en duurzame landbouw. De focus ligt op acht strategische gewassen: tarwe, haver, gierst, mosterd, zonnebloem, koolzaad, luzerne en tuinboon. Ze worden geteeld in lange en gevarieerde vruchtwisseling, een aanpak die de bodemgezondheid en biodiversiteit bevordert. 

De kracht van een ketensamenwerking 

In een tijd waarin de extreme weersomstandigheden en stijgende grondstofprijzen de voedingsketen wereldwijd onder druk zetten, toont het project hoe samenwerking en innovatie kunnen bijdragen aan een veerkrachtigere landbouwsector: “We willen stabiliteit en zekerheid brengen op de grondstoffenmarkt door de risico's van de geglobaliseerde markt af te vlakken”, zodus Arthus de Bousies, Managing Director van Bionat en Bister. 

Heel concreet brengt Farm for Good landbouwers samen die regeneratieve landbouwmethoden toepassen en ondersteunt hen bij het grootschalig testen van gewassen. Tegelijk ontwikkelen voedingsbedrijven nieuwe recepten en producten op basis van deze lokale grondstoffen. Onderzoeksinstellingen voeren proeven uit en laboratoria analyseren de eigenschappen van de gewassen om hun optimale toepassingen te bepalen. 

Voedingsbedrijven werken ook aan de logistiek, verwerking, volumes en schaalvoordelen om de productieprijzen in overeenstemming te brengen met de marktprijzen. De bedoeling is om consumenten niet te dwingen om te 'kiezen' tussen prijs en impact. 

“Copains Group gebruikt 100% Belgische tarwe, maar ons meel is nog niet 100% bio-regeneratief. De volgende stap is om zo duurzaam mogelijk te telen, wat tijd, investeringen en middelen vergt. Dankzij het ABC to Food-project kunnen we deze transitie versnellen”, vertelt mede-CEO Jonathan de Cartier. 

Over het project  

ABC to Food is een acroniem voor ‘Agriculture de Bio-Conservation’. Het project brengt acht partners samen: de coöperatie Farm for Good, met 107 landbouwbedrijven die samen 8.000 hectare beheren, vier voedingsbedrijven (Bionat, Puratos, Meurens Natural en Copains Group) en drie onderzoekscentra. Het project wordt getrokken door de Waalse competitiviteitspool Wagralim en beschikt over een budget van 5 miljoen euro. De financiering komt grotendeels van het Waals Gewest, terwijl de vier privépartners 1,5 miljoen bijdragen. 

Gaan we samen voor nog meer lekker lokaal?  
Ontdek alle initiatieven in de duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrie

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
DuurzaamheidMilieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks