Brussels Industries Synergy roept op om exportsteun voor Brusselse industriebedrijven te versterken

21.08.2024

Naar aanleiding van de recente uitputting van het budget voor exportsubsidies, benadrukt Brussels Industries Synergy, een gezamenlijk initiatief van de sectorfederaties Agoria (technologie), Embuild (bouw), essenscia (chemie en life sciences), Federgon (human resources) en Fevia (voeding), het belang om te blijven voorzien in adequate middelen om de export van industriebedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te ondersteunen.

Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest huisvest een dynamisch industrieel weefsel, bestaande uit start-ups, zelfstandigen, kmo’s en internationale bedrijven die innoveren, ontwikkelen, produceren en exporteren vanuit hun vestigingen in het gewest. Deze bedrijven zijn essentieel voor de Brusselse economie en verdienen strategische en blijvende ondersteuning.

Dat tonen ook de meest recente exportcijfers van het gewest aan. In 2022 steeg de uitvoer van diensten met 9%, goed voor 32,3 miljard euro. In 2023 kende de uitvoer van goederen zelfs een opmerkelijke stijging van 24%, wat neerkomt op 11,8 miljard euro. Dit bewijst dat de Brusselse industrie een belangrijke motor is voor economische groei en innovatie van het gewest en België.

Industrie als speerpunt in gewestelijke strategie

Brussels Industries Synergy roept de Brusselse politieke onderhandelaars en verantwoordelijken dan ook op om een strategie voor de ontwikkeling van industriële activiteiten op te nemen in het volgende regionale regeerakkoord. Deze strategie moet ook oog hebben voor de begeleiding bij export en het aantrekken van buitenlandse investeerders. Dit houdt onder meer in dat het nodige personeel wordt voorzien om bedrijven te ondersteunen en begeleiden, bijvoorbeeld via hub.brussels, maar ook financiële middelen, waaronder een herzien budget voor exportsubsidies.

De steun voor export en promotie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij potentiële buitenlandse investeerders vertaalt zich ook  in een actieve deelname van Brusselse industriële spelers aan internationale beurzen, regionale en prinselijke handelsmissies, evenals staatsbezoeken. Een op maat gemaakte begeleiding, zowel collectief als individueel, voor exportbedrijven is daarbij van cruciaal belang.

Over Brussels Industries Synergy
Brussels Industries Synergy is een gezamenlijk initiatief van de sectorfederaties Agoria (technologie), Embuild (bouw), essenscia (chemie en life sciences), Federgon (human resources) en Fevia (voeding). Deze vijf industriële sectoren zijn actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en leveren een belangrijke bijdrage aan de Brusselse economie, met 85.000 directe jobs en 200.000 indirecte banen. Brussel is een toonbeeld van vooruitgang, innovatie en onderzoek op het vlak van wetenschap en industrie. Het is de thuisbasis van de grootste internationale industriële bedrijven, maar ook van een groot aantal O&O-centra, start-ups en KMO’s. Als hoofdstad van Europa heeft Brussel de plicht om een uitstalraam te zijn voor Belgische expertise en een toegangspoort tot de sociaaleconomische wereld.