De stem van de voedingsindustrie: van de Task Force Agrofood naar de “Factories of the future”

05.03.2024

Wat eten we morgen? Vanuit die vraag wil de voedingssector het voortouw nemen om met consumenten, ketenpartners en andere stakeholders samen te werken aan een duurzaam voedingssysteem. Fevia deelde deze maand een aantal belangrijke boodschappen in de media.

Aan tafel voor een duurzaam voedingssysteem 

Februari stond in het teken van boerenprotesten. Landbouwers lieten hun bezorgdheden massaal weerklinken op straat. Als reactie werd de Task Force Agrofood opgericht. Fevia schoof mee aan tafel met de andere schakels van de voedselketen. We zoeken samen een antwoord op de vraag: hoe evolueren we naar een duurzaam voedingssysteem, met een correcte prijs voor elke schakel van de keten?  

Vrt | Niet supermarkten maar grote voedingsbedrijven maakten grote winsten door gestegen prijzen
La Libre | La “task force alimentation” : une solution miracle pour les agriculteurs ?
RTL Info | La promotion 1+1 gratuit sur les produits fermiers, c'est fini? C'est ce que demandent les fédérations d'agriculteurs
Le Soir | Et si les agriculteurs obtenaient des prix minimums avec une loi à la française ?
L'Avenir | Crise agricole : une première réunion cruciale entre producteurs et distributeurs
L'Avenir | Négociations agricoles plombées
Vilt | Boerenprotesten: vijf vragen aan Fevia
L'Avenir | Crise agricole: Les blocages font place à plus de négociations
Vrt | De Zevende Dag 
RTBF | Agriculture : payer plus pour manger mieux ?
RTBF | Du producteur au consommateur / Qui se sucre au passage ?
Le Soir | L’évolution des prix plutôt favorable aux consommateurs belges

3 Vlaamse voedingsbedrijven bekroond als “Factory of the Future” 

Op 8 februari vond de 10de editie van de Factory of the Future awards plaats. Met Alpro, Cargill en Danone vallen maar liefst 3 Vlaamse voedingsbedrijven in de prijzen. Zij leverden inspanningen om hun smart factories futureproof te maken. Welkom aan de “industrie 5.0”, waar automatisering, digitalisering, groene transitie, data én mens centraal staan!

Leuven Actueel | Productiesite Danone in Rotselaar bekroond tot ‘Fabriek van de Toekomst’
Food Process | Alpro onderscheidt zich als Factory of the Future
Kanaal Z | Alpro-fabriek in Wevelgem mag zich ‘fabriek van de toekomst’ noemen

16% meer schenkingen aan voedselbanken 

Maar liefst 214.000 Belgen deden een beroep op een voedselbank in 2023. Fevia deed een oproep tot schenkingen, en de voedingsindustrie droeg haar steentje bij. In totaal schonken onze voedingsbedrijven 5.692 ton voeding en dranken, 16 procent meer dan in 2022.

Sudinfo | Un triste constat : près de 214.000 Belges ont fait appel aux Banques alimentaires en 2023
De Morgen | Nieuw record: bijna 214.000 mensen klopten in 2023 aan bij Voedselbanken, 47 miljoen maaltijden uitgedeeld
RTL Info | Près de 214.000 Belges ont fait appel aux Banques alimentaires en 2023
La Libre | Près de 214.000 Belges ont fait appel aux Banques alimentaires en 2023
GVA | Bijna 214.000 mensen klopten in 2023 aan bij Voedselbanken
Le Soir | Près de 214.000 Belges ont fait appel aux banques alimentaires en 2023
Le Vif | Près de 214.000 Belges ont fait appel aux banques alimentaires en 2023

Wij flexi-jobben… maar hoe? 

Sinds 1 januari mogen voedingsbedrijven flexi-jobbers inschakelen. De sector zit met 1.500 openstaande vacatures, dus de maatregel is welgekomen. Momenteel is er nog geen zicht op het effectieve gebruik van deze werkkrachten.

Het Belang van Limburg | Voor de klas en in de crèche kan je pas vanaf 1 april flexi-jobben, één andere sector is nu al populair