3000 boterhammen voor #boerenbroodnodig op Vlaamse Voedseltop

29.11.2022

Deze sensibiliseringsactie wordt ondersteund door: Boerenbond, Groene Kring, Ferm voor Agravrouwen, ABS, Belgapom, Vegebe, INGRO, VBT, Vegaplan, BCZ, Febev, Fevia Vlaanderen, Fedagrim, Fegra, Landbouwservice, BFA, CBB, Iscal, Tiense Suiker, Fenavian, VCBT, Jong ABS, AVBS, Belplant en Belfertil.

Naar aanleiding van de Vlaamse Voedseltop hielden vandaag meer dan 20 organisaties een sympathieke boterhamactie op verschillende locaties in Roeselare. Landbouworganisaties, partners uit de voedingsketen en landbouwers zelf zetten zo de Vlaamse land- en tuinbouw en de hele voedingssector in de schijnwerpers met de actie #boerenbroodnodig. Ook Vlaams minister Jo Brouns kreeg een belegde boterham.

Verenigd onder de actie #boerenbroodnodig, trokken landbouwers, landbouworganisaties en partners uit de voedingsketen, op initiatief van Boerenbond, vandaag naar Roeselare om de lokale land- en tuinbouw en de hele voedingssector onder de aandacht te brengen.

Ze deden dit door in totaal 3000 boterhammen uit te delen aan twee lokale scholen, op de wekelijkse dinsdagmarkt en aan de ingang van de oude Rodenbach-brouwerij waar de Voedseltop plaatsvond. Ook minister van Landbouw Jo Brouns, die op de Vlaamse Voedseltop de Vlaamse Voedselstrategie voorstelde, werd op een smakelijk belegde boterham getrakteerd.

Boterham met een boodschap

“Met de actie #boerenbroodnodig willen we de Vlaming oproepen om een foto van zijn belegde boterham te delen op sociale media met de hashtag #boerenbroodnodig en zo zijn steun voor de hele agrovoedingssector bekend te maken. Want zonder boeren blijft je brooddoos leeg”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Voldoende én duurzaam voedsel produceren, dat is vandaag één van de grootste uitdagingen. Sinds 2005 is de Belgische bevolking met 11% toegenomen, terwijl het aantal landbouwers in dezelfde periode met 33% gedaald is. Ieder jaar verdwijnt er in ons land 3% van de landbouwers. Land- en tuinbouwers vertegenwoordigen vandaag 0,5% van de Vlaamse bevolking.

Hoe voeden we onze steeds groeiende bevolking met een steeds kleinere groep boeren zonder dat we de grondstoffen op onze planeet uitputten? Simpelweg meer voedsel produceren is geen optie. We hebben in Vlaanderen nu eenmaal niet genoeg oppervlakte. We hebben 1200 m2 landbouwoppervlakte per persoon nodig om alle Vlamingen van voedsel te kunnen voorzien, maar we moeten het in Vlaanderen stellen met 946 m2.

Voedsel van wereldklasse

Gelukkig zijn we in Vlaanderen een koploper wat betreft duurzame voeding. Nergens ter wereld wordt aan zulke hoge normen geproduceerd, met respect voor mensen, dieren en de planeet. Dat hebben we te danken aan onze land- en tuinbouwers en aan organisaties uit de voedingsketen die iedere dag zorgen voor ons voedsel en die van onze samenleving een betere plek maken. Wist je dat maar liefst 60% van de landbouwgrondstoffen die onze voedingsbedrijven gebruiken, van Belgische oorsprong is. En dat onze lokale agrovoedingsketen goed is voor 120.000 jobs?

Willen we ook de volgende generaties kunnen blijven voeden dan zijn er twee zaken essentieel: rechtszekerheid voor onze bedrijven en een eerlijke prijs voor een lokaal product. Voor voedselzekerheid moeten we allemaal investeren in productieve, duurzame landbouw- en voedingsketens, én in jonge boeren.