14.09.2021

Webinar: Brexit & voedselveiligheidscontroles

Events door Fevia

De Britse overheid voert haar grenscontroles geleidelijk aan in op basis van haar "Border Operating Model". De eerste fase ging in januari 2021 in, in oktober 2021 en januari 2022 gaan fase 2 en 3 in. Vanaf 1 oktober 2021 moet je rekening houden met nieuwe invoereisen voor producten van dierlijke oorsprong die je exporteert naar het VK. Een gezondheidscertificaat en voorafgaande kennisgeving worden verplicht. 

Voor de uitvoer van producten van plantaardige oorsprong naar het VK is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat nodig. Bedrijven zullen deze certificaten op voorhand moeten aanvragen bij het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De invoerder in het VK zal deze zendingen ook moeten aanmelden bij de Britse overheid. Een laatste stand van zaken lees je in deze update en op de voedselveiligheidspagina van de Fevia Brexit Wegwijzer

Om voedingsbedrijven goed te informeren rond hun verplichtingen slaan Fevia en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de handen in elkaar met het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Flanders Investment & Trade (FIT) voor de organisatie van dit webinar rond Brexit & voedselveiligheidscontroles. Experten van het Britse Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Douane geven je een laatste stand van zaken en beantwoorden jouw vragen. 

Programma

  • Inleiding
    Ilke Bliki, Brexit-coördinator, Flanders Investment & Trade/Enterprise Europe Network Vlaanderen
  • Stand van zaken implementatie EU-VK Handels- en Samenwerkingsakkoord
    Andreas Witdouck, Beleidsmedewerker EU – Brexit/Handel, Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (TBC)
  • Voedselveiligheidscontroles: fase 2 Border Operating Model
    Leslie Lambregts, Directeur Internationale Zaken, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
  • UK Border Operating Model: implications for EU exporters of animal and plant-based products as of October 2021
    Vicky Clarke, Jack Stacy & Lisa Ramsay, Department for Environment, Food & Rural Affairs
  • Douane-aspecten van de nieuwe handelsrelatie
    Jeroen Sarrazyn, Expert EU-VK handel Douane en accijnzen, FOD Financiën
  • De impact op de sierteelt- en agrofoodsector en mogelijke steunmaatregelen
    Ward Verberck, consulent Brexit, VLAM
    Tine Vandervelden, Food.be & International Business Manager, Fevia
  • Q&A

Presentaties

Hieronder vind je de presentaties van het webinar terug.

PDF-pictogram Webinar Brexit & voedselveiligheidscontroles 14.09.2021