Voedingsindustrie

“Small country. Great food.” De zin waarmee het merk food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot geeft aan dat België het land van de voeding is. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening. De opeenstapeling van uitdagingen en taksen zet die groei echter onder druk. Fevia pleit er dan ook voor om samen de competitiviteit van onze voedingsbedrijven en hun medewerkers te versterken.

De percentages geven het aandeel van de voedingsindustrie in de verwerkende industrie weer.

Omzet

Een prijsgedreven stijging

  • De voedingsindustrie blijft de grootste industriële sector van België (23,2% van de totale omzet)

  • De omzet in volume daalt voor het 4de jaar op rij

  • Het aandeel van de export in de omzet is lichtjes gestegen

​​

Investeringen

Een recordbedrag, maar minder krachtig

  • Ondanks de stijging is de voedingsindustrie niet langer de grootste industriële investeerder van België

  • Het aandeel van de geïnvesteerde omzet daalt

  • Investeringen in chocolade en maalderij nemen sterk toe, die in bakkerij en groente nemen af

Buitenlandse handel

De export bereikt een recordhoogte

  • Handelsoverschot van 8,4 miljard euro (+50,2% ten opzichte van 2021)

  • 53% van de uitvoer gaat naar onze grote buurlanden (NL/FR/DE)

  • Export buiten EU en GB vertegenwoordigt 1/6de van de export (17%)

Verre uitvoer

Een relatief bescheiden groei​​

  • De uitvoer naar Saoedi-Arabië, Australië en Zuid-Afrika is sterk gestegen

  • De uitvoer naar Japan, Canada en Brazilië is gedaald​​​

  • Diepgevroren aardappelproducten, chocolade en zuivelproducten zijn de belangrijkste exportproducten naar landen buiten de EU en het VK

 

Werkgelegenheid

Nog steeds dé industriële jobcreator 

  • De werkgelegenheid groeide gestaag sinds 2015

  • De voedingssector is de grootste industriële werkgever van België

  • De voedingsindustrie zorgt voor meer dan 1/5de van de banen in de verwerkende industrie

Werkgevers

Een echte KMO-sector

  • Het aantal werkgevers neemt opnieuw af

  • 95% van de werkgevers stelt minder dan 100 werknemers tewerk

  • 28% van de werkgevers in de verwerkende industrie is actief in de voedingsindustrie

Toegevoegde waarde

Een nominale stijging in 2022

  • De voedingsindustrie is goed voor 14% van de toegevoegde waarde van de industrie

  • De toegevoegde waarde in volume van de Belgische voedingsindustrie bleef stabiel in 2022

  • De rest van industrie behaalt opnieuw haar niveau van vóór de coronacrisis

Concurrentiekracht

Onze concurrentiekracht staat nog altijd zwaar onder druk

  • In België is een uur werken 23% duurder dan in de buurlanden

  • De beleidskeuzes wegen zwaar op de elektriciteitsrekeningen van Belgische voedingsbedrijven

  • De netto operationele marge daalt opnieuw

Vorming en opleiding

Op zoek naar geschikte arbeidskrachten

  • Het aantal vacatures in de voedingsindustrie blijft zeer hoog

  • De vraag naar technisch profielen is bijzonder groot

Digitalisering

De Belgische bedrijven lopen voorop

  • De voedingsindustrie besteedt een aanzienlijk deel van haar uitgaven aan O&O

  • De Belgische voedingsindustrie staat op de 3de plaats in Europa voor het gebruik van artificiële intelligentie

 

Kerncijfers per sector

Van “klassiekers” zoals bier of chocolade tot “hidden champions” zoals diepvriesgroenten of vlees. Belgische voeding staat wereldwijd bekend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie. Op deze pagina vindt u de belangrijkste kerncijfers per sector.